MENÜ

Projeleriniz için boyama uygulamalarında yaş boyama veya toz boyama işlemine karar verirken göz önünde bulundurmanız gereken pek çok faktör vardır. Boyanacak olan parçalar mekanik strese maruz kalacak mı, finiş kalınlığı sizin için ne kadar önemli, özel bir renk talebiniz bulunuyor mu? 

Tercih edeceğiniz yöntem ne olursa olsun, kusursuz olmayacağını ifade edebiliriz. Önemli olan seçeneklerinizi belirlemek ve hangi yöntemin sizin için daha avantajlı olduğunu anlamak. Seçenekleri değerlendirebilmeniz için toz ve yaş boyama arasındaki farklara ve nasıl karşılaştırabileceğinize değineceğiz. 

Toz Boyama Nedir?

Toz boyama uygulamalarında, kuru toz parçacıkları nesne veya parça yüzeyine elektrostatik olarak yüklenir. Ardından toz kaplama, tozun bir jel haline geldiği ve nesnenin yüzeyini kapladığı özel fırınlarda kürlenir.

Yaş Boyama Nedir?

Yaş boyama uygulamalarında sıvı halde bulunan bir boya; sprey, pompa veya basınçlı bir kap yardımıyla parçaların veya nesnelerin yüzeyine ıslak olarak püskürtülür. Yüzeyde istenen boya kalitesi ve kalınlığı sağlanana kadar boyama işlemine devam edilir. 

Bitiş Tutarlılığı Ve Kapsama

Toz boyama uygulamaları genellikle tek geçişli bir kaplama olarak nitelendirilir. Kaplama, tozun bir jel halinde ısıtılmasıyla oluşturulduğundan; damlama, akma veya uygulama izi ile karşılaşılmaz. Bu sayede eşit derecede ve tutarlı bir bitiş sağlanır. Toz boyalar ayrıca ön karıştırma, solvent ilavesi veya viskozite ayarlaması gerekmeden hemen kullanıma hazır olarak temin edilir ve nesnelere uygulanır. Bu nedenle farklı varyasyonlardan bahsetmek zordur.

Yaş boyama ile düzgün bir yüzey elde etmek nispeten daha zordur ve genellikle birden fazla katman uygulanması gerekebilir. Fakat belirli bir boyama süreci içerisinde istenen yüzey boya kalitesine ulaşılabilir. Yeterli özen gösterildiğinde bitiş tutarlılığı ve kapsama, toz boyama kadar etkili olabilir.

Dayanıklılık Ve Korozyon Direnci

Standart yaş boyamaya göre toz boyamanın daha  dayanıklı ve daha uzun ömürlü olduğunu söyleyebiliriz. Ancak geliştirilen yeni endüstriyel yaş boyama teknikleriyle bu avantaj her iki işlem için de eşit olabilir. Boyanan yüzeyler her iki boyama işleminde de bakım ve rötuş gerektirebilir. Ayrıca çevresel ve mekanik baskılara maruz kalma durumu olan parçalarda yaş boyama yöntemi daha çok tercih edilir.  

Toz boyamanın en önemli avantajlarından biri üstün korozyon direncidir. Yüksek film yapıları ve iyi kenar kaplamasının yanı sıra yüksek çapraz bağ yoğunluğu, hidrolize karşı iyi direnç, düşük nem ve oksijen iletim oranları ve herhangi bir çözücü kalıntısı içermeyen filmler sunar.

Film/Bitiş Kalınlığı

Toz boyama, talep edilen çok çeşitli film tabakaları için ihtiyaçları karşılayabilir. Toz kaplama genel olarak yoğun, kalın bir yüzey oluşmasını beraberinde getirir. Yaş boyamada çok daha ince bir yüzey oluşmasına imkan tanınabilir. İnce bir finisaj istenen durumlar için yaş boyama daha verimlidir.

Renk ve Doku Çeşitliliği

Toz boyama uygulamalarıyla, özel yüzeyler de dahil olmak üzere birçok farklı renk ve doku işlenebilir. Fakat yaş boyama ile daha geniş bir renk skalasından bahsetmek doğru olacaktır. Ayrıca bazı özel renk çalışmalarında yaş boyama çok daha avantajlıdır. 

Özetle

Toz Boyama

  • Genellikle çevresel ve mekanik streslere maruz kalan parçalar ve ürünler için kullanılan bir yöntemdir. 
  • ASTM standart tuz spreylerinde 1000 saatin üzerine çıkabilen birçok formülasyonla son derece dayanıklı ve uzun ömürlüdür.
  • Genellikle sıcaklıklar 170 - 200 °C'ye ulaştığından çoğu sıcaklığa duyarlı yüzeyler için uygun değildir.
  • Üstün korozyon direnci sunar.
  • Kalın ve yoğun bir bitiş avantajı vardır.
  • Çoğunlukla tek bir geçişle damlama ve uygulama izi olamadan boyama işlemi tamamlanabilir. 
  • Kenarların boya kapsama alanı oldukça iyidir. 
  • Çevre dostu bir yöntemdir.
  • Elektrostatik kabin ve kürleme fırını gibi özel ekipmanlar gerektiren kompleks sistemler gerekir.

Islak Boyama

  • Çok çeşitli ürünler için ıslak boyama uygulamalarına başvurulabilir. 
  • Yüzeylerin zaman içerisinde kontrol edilmesi ve gerek duyulan durumlarda bakımının yapılması gerekir. 
  • İnce bir kaplama/bitiş gerektiren ürünler için avantajlı bir boyama yöntemidir.
  • Pürüzsüz, eşit bir yüzey elde etmek için genellikle birden fazla boya katmanı gerekir. 
  • Özel tasarımlar için çok çeşitli renkler ve efektler üretilmesini sağlar.
  • Daha az özel ekipman gerektirmesine karşın daha fazla iş gücü gerektirir. 
  • Çoğu fırın boyutlarına sığamayacak kadar büyük parçalar için tercih edilen yöntemdir. 
Tüm Sorularınız İçin Bize Ulaşın

Size Yardımcı Olmak İçin Buradayız!

İletişim