Kumlama, metalurji endüstrisinde, bir yüzeyi temizlemek veya aşındırmak için mikron boyutta malzeme parçalarını yüksek hızda sevk etme uygulamasıdır. Bir diğer ifadeyle kumlama, metal yüzeylerin güçlendirilmesi, temizlenmesi ve parlatılması için kullanılan bir makine ve yöntemdir. Günümüzde kumlama işlemi çelik yapı ve metal yapı şirketlerinin hayati bir parçası haline gelmiştir.
Kumlama uygulaması, profesyonel bir kumlama makinesi ile verimli ve etkili bir şekilde gerçekleştirilebilir. Kumlama işlemi için çok çeşitli granüler malzeme türünden bahsedilebilir. Tüm bu malzemeler, kendisine has birçok özelliğe ve avantaja sahiptir.
Desen Kimya Metal Kumlama ve Yaş Boyama şirketi olarak profesyonel kumlama makinelerimizle metal, dökümhane, gemi inşaat, otomotiv, inşaat, demiryolları ve sayısız endüstride yalnızca metal mamuller ve yarı mamuller için fabrikamızda kumlama hizmeti veriyoruz.
Burada bahsedilen kum, bildiğimiz kum değildir. Kum denmesinin sebebi, bu parçaların çok küçük boyutlara sahip olmasıdır. Kumlama uygulamalarında tercih edilen malzemeleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Grit: Kumlama uygulamalarında çokça tercih edilen, üstün bir kumlama imkanı sunan ve tozuması minimum düzeyde olan bir demir cürufudur.
Shot: Yüksek yüzey sertlik değerlerine sahip düşük karbonlu bilye çelik malzemelerdir. Kullanım ömrü uzundur ve oksit, kum ve pas giderme uygulamalarında talep görür. Aynı zamanda yüzey çapak giderme, gerilim giderme ve yüzey hazırlama işlemlerinde iyi bir performans sunar.
Kumlama işlemlerinde kullanılan diğer malzemeler arasında; ceviz kabukları, sünger taşı ve cam boncuklar yer alır. Daha zorlu yüzey işlemleri için daha aşındırıcı ortam seçilebilir. Örneğin çelik kum, boya hazırlığında yüzey püskürtme için idealdir.
Kumlama işlemi, mümkün olan en iyi finisajı sağlamak için metal yüzeylerden boya, pas ve korozyonu zımpalarken, aynı zamanda kiri ve kalıntıları tamamıyla ortadan kaldırabilir. Kumlama işleminin ekonomi, maliyet, üstün performans, çok yönlülük gibi çok sayıda avantajı vardır.
Birçok metal türü, yapısı gereği zaman içerisinde paslanır. Bu da parçanın nemlenmesine, yapısının bozulmasına ve parçanın hasar görmesine neden olur. Korozyonu gidermek, parçada oluşabilecek nemi engeller ve metali korur. Kumlama, çok çeşitli metaller üzerinde uygulanabilir ve paslanmış parçaların tekrar kullanılabilmesini sağlar.
Metal yüzeyi kumlandıktan sonra çok daha iyi bir boya tabakası tutabilir. Yüzeyde son derece güçlü bir bağ oluşturur. Kaplamanın mümkün olduğu kadar uzun süre dayanmasına da yardımcı olur.
Kumlama işleminden sonra, metalin yüzeyindeki mevcut hatalar çok daha rahat görülebilmektedir. Kumlamada kullanılan kum (metal cürufu, vb.) yüzeyi biraz yumuşatmak için de yararlı olabilir. Bu da yüzeyde herhangi bir katman uygulanmasına uygun hale getirilmesini sağlar. Yüzey kusurları belirlendikten sonra parça rahatlıkla incelenebilir ve sorunlar giderilebilir. Bunun bir diğer avantajı da, yüzey hataları büyümeden engel olunmasını sağlamaktır.
Metal yüzeylerini temizlemenin en iyi iki yolu kumlama ve asit gibi kimyasallar kullanmaktır. Kumlama işleminde herhangi bir kimyasal maddeye ihtiyaç duyulmaz. Yalnızca yüzeyi aşındırmak amacıyla peletler kullanılır. İşlem esnasında meydana çıkan toz, kumlama işlemi için tasarlanmış bir makine tarafından kolayca emilir. Bu da çevre dostu bir işlem olduğunu gösterir.
Geleneksel yöntemler kullanılarak yüzey düzeltme (pas, oksit, boya giderme, vb.) çok uzun zaman alır. Fakat kumlama ile %90 oranında daha hızlı sonuç alınması mümkündür. Bu da uzun vadede zamandan ve vakitten tasarruf edilmesini sağlar.
Kumlama uygulamalarında asıl amaç, yüzeyde istenmeyen maddelerin temizlenmesi ve aşındırılmasıdır. Kimi zaman pürüz giderme amacıyla da yapılmaktadır. Kumlama işlemi neticesinde yüzeyin ne kadar aşındırıldığına ve temizlendiğine göre bir derecelendirme sistemi baz alınır. Bu derecelendirme, belirli standartlar çerçevesinde belirlenir. Türkiye'de bir İsveç standardı olan "Swedish Standards For Ground Vibrations And Airblast” SA 1, SA 2, SA 2,5 ve SA 3 dereceleri kullanılır. Türk Standartları Enstitüsü'nde bu derecelendirmeler TS EN ISO 8501-1 şeklinde ifade edilmektedir.
SA 1: Bu derecelendirme, Amerika Birleşik Devletleri'nde SSPC-SP7 sınıfına eşdeğerdir. En düşük kumlama seviyesidir. İş parçasının yüzeyinde mevcut olan yağ, gres, artık oksidasyon, pas lekeler, artık boya ve diğer kirler basit düzeyde çıkarılabilir. SA 1 derecelendirmesi, manuel kumlama tekniğiyle elde edilen etkinlikle benzer sonuçlar doğurur.
SA 2: Bu derecelendirme, Amerika Birleşik Devletleri'nde SSPC-SP6 sınıfına eşdeğerdir. Kumlama makineleri ile yapılan kumlama uygulamalarında en temel gereksinimleri sağlar. Fakat manuel kumlama (fırçalama) tekniğinden daha etkilidir. İş parçasının yüzeyinde yağ, kir, oksit, pas, boya, korozyon ve diğer yabancı maddeler (yüzey kusurları hariç) giderilir. Ortalama metrekare başına yüzeyin en çok %33'ü ile sınırlıdır. Az miktarda gölge ve az miktarda hafif renk bozulması içerebilir. Bu derecelendirme emtia temizleme düzeyi (endüstriyel sınıf) olarak da adlandırılır.
SA 2,5: Endüstride yaygın olarak kullanılan SA 2,5 derecelendirmesi, teknik gereksinimler ve standartların kabul düzeyi olarak yeterlidir. SA 2.5 derecelendirmesi aynı zamanda beyaza yakın temizleme düzeyi olarak da adlandırılır (beyaza yakın veya beyaz olmayan sınıf). SA 2.5 derecelendirmesi paslanma, boya kusurları, oksidasyon ve her türlü oluşum arındırılır. Ayrıca kimyasal dökülmeler, yüksek nem ve tuzlu suya yakınlık gibi şiddetli çevresel koşullara maruz kalan çelik üzerinde yüksek performanslı kaplamalar için idealdir. Genellikle açık deniz platformları, tersaneler ve diğer deniz platformları için kullanılır. En çok tercih edilen derecelendirme türüdür.
SA 3: Bu derecelendirme, Amerika Birleşik Devletleri'nde SSPC-SP5 sınıfına eşdeğerdir. Yüksek aşındırıcı kumlama temizleme derecesi olarak da ifade edilir. Gölgelere, çizgilere veya lekelere izin verilmez. Büyütme yapılmadan bakıldığında, yüzeydeki tüm yağ, gres, toz, kir, hadde tortusu, pas, kaplama, oksitler, korozyon ürünleri ve diğer yabancı maddeler arındırılır. SA 3 derecelendirmesi; yüksek sıcaklıklar, yüksek basınçlar ve aşındırıcı ortamlarda hizmet veren çelikler için, nükleer reaktörler, türbinler, kimyasal tank astarları, denizaltılar vb. gibi yüzey kalitesinin çok iyi olması gereken sektörler için tercih edilir.
Yukarıda belirtilen standart derecelendirmeler arasında Desen Kimya Metal Kumlama ve Yaş Boyama olarak SA 2,5 ve SA 3 derecelendirmelerini uyguluyoruz.
Kumlama makinesi, kumlama için kullanılan partiküllerin (aşındırıcı malzemelerin) istenen yüzeye yüksek hızlarda sevk edilmesini sağlayan makinelerdir. Kumlama makinelerinde, kumun zaman içerisinde aşınmasını önlemek için seramik bir namluya ve iç kaplamaya sahip basınçlı tabanca kullanılır. Bu tabanca sayesinde metal cürufun (kumun) yüksek hızlara ulaşması sağlanır.
Kumlama makineleri; havacılık, otomotiv, inşaat, dökümhane, gemi yapımı, demiryolu gibi çok sayıda sektörde kullanılmaktadır. Bu makineler standart olmayan makinelerdir. Makinelerin çalışmasına bağlı tüm ayrıntılı parametreler, müşterilerin gereksinimlerine göre uyarlanır.
Metal kumlama makinelerimiz; makine, makine parçaları, çelik levhalar ve yapılar, H ve I kirişler, sac, boru, profil ve her çeşit çelik konstrüksiyon yüzeyleri için kullanılabilir.